Herken jij verdachte berichten op tijd? Federale overheid

FOD_eindpancarte_NL

Mensen bewuster maken van de gevaren van phishing, dat doet Absoluut in de nieuwe campagne van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) tijdens de ‘cybersecurity month’ van 1 tot 31 oktober. Rapper Zwangere Guy gaf dit weekend de aftrap van de campagne met een reeks mini-concerten in een guestcam aan de AB in Brussel.

Dagelijks worden mensen het slachtoffer van phishing, verdachte berichten waarbij een oplichter gevoelige informatie probeert los te peuteren. Dat gebeurt zowel via de telefoon (bijvoorbeeld met een sms of een WhatsApp-bericht) als via elektronische berichten zoals mails en Facebookberichten.

‘Herken jij verdachte berichten op tijd?’ Da’s de hamvraag die als rode draad door de campagne van communicatiebureau Absoluut voor het CCB loopt. Testen hoe phishing-proof je bent, doe je op de website safeonweb.be. En je ontdekt er ook concrete tips om verdachte berichten op tijd te herkennen.

Centraal in de campagne staan filmpjes waarin online phishingsituaties tot leven komen. In het echt zou je zulke nonsens nooit geloven, waarom dan wel online? De filmpjes worden uitgezonden op nationale televisie in Vlaanderen en Wallonië, in alle Belgische cinema’s en ingezet op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

De affiches zijn te zien op bussen en trams van MIVB. Daarnaast worden ze verspreid via de partners van het CCB en ingezet als banners op hun websites. Advertenties verschijnen in de pendelkrant Metro. En Absoluut zette ook een partnership met MNM op touw. Tijdens de ‘cybersecurity month’ van 1 tot 31 oktober komt in Generation M elke week een phishing-item aan bod.

Brusselse rapper Zwangere Guy trapte dit weekend het jongerenluik van de campagne op gang met enkele mini-concertjes in een caravan aan de AB in Brussel. Om een concertticket / festivalbandje te bemachtigen moesten toevallige voorbijgangers gewoon enkele gegevens achterlaten en de Facebookpagina van Zwangere Guy liken. Op het eerste gezicht leek er niets aan de hand. Tot plots de muziek uitviel, de profielfoto’s van de toeschouwers op het scherm verschenen en Zwangere Guy hun aansprak over de info die ze enkele minuten daarvoor doorgegeven hadden. Verbazing groot, stunt geslaagd. Herbekijk de stunt hier.

Absoluut overtuigd? Dan leren we je graag kennen!