EUCPN en Absoluut tegen mensenhandel

long02

The European Crime Prevention Network (EUCPN) lanceert – in samenwerking met het Leuvense communicatiebureau Absoluut – een Europese campagne rond mensenhandel. Op die manier willen ze slachtoffers bewust maken dat ze effectief slachtoffer zijn en ze wijzen op hun rechten. Maar liefst 24 Europese landen tekenden in op de campagne.

Mensenhandel is helaas een realiteit in Europa. Er zijn verschillende vormen, zoals seksuele (kinder)uitbuiting, arbeidsuitbuiting en gedwongen bedelarij. En slachtoffers beseffen vaak niet dat ze slachtoffers zijn. Of doen geen aangifte uit angst voor geweld of chantage. Exact daarom is het zo belangrijk om hen te wijzen op de gedwongen situatie waarin zij zich bevinden. En de rechten die ze hebben.

EUCPN en Absoluut lanceerden een animatiefilm. Als kijker word je aanvankelijk op het verkeerde been gezet. Maar grafische overgangen maken geleidelijk aan duidelijk dat de personages onder dwang handelen: prostitutie, gedwongen arbeid, bedelen en kinderpornografie komen aan bod. De muziek werd verzorgd door Koen Renders, beter bekend als Spencer The Rover. Daarnaast worden er ook affiches en stickers aangeboden aan de verschillende landen. Per land is er een telefoonnummer of website vermeld waarop slachtoffers terecht kunnen. Om iedereen te bereiken, wordt de campagne uitgerold in maar liefst 32 talen. Want elke persoon die op deze manier hulp krijgt, is van uitzonderlijke waarde. Tot slot pronken de affiches in België ook op busflanken. Op 17 oktober volgt de lancering van de campagne.

Absoluut overtuigd? Dan leren we je graag kennen!