Escape room on tour om jongeren warm te maken voor verpleegkunde

IKGAERVOOR-Meisje-Wetransfer

Grote zorgen in de zorg- en welzijnssector. Want tegen 2021 komen er meer dan 32.000 zorgjobs bij. En dat terwijl het nu al een gigantische uitdaging is om alle plaatsen ingevuld te krijgen. Hoog tijd dus voor een nieuwe editie van de rekruteringscampagne ‘Ik ga ervoor’ van communicatiebureau Absoluut en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Inclusief spannende escape room.

Gisteren ging ‘Ik ga ervoor’ van start, een campagne van de Vlaamse overheid en communicatiebureau Absoluut die jongeren warm maakt voor een job in de zorg- en welzijnssector. En dat is 100% nodig want er dreigt in de nabije toekomst een groot tekort aan verpleegkundigen. Daarom moeten jongeren vandaag al kiezen voor de opleiding verpleegkunde. Maar ondertussen leven er nog vooroordelen over het beroep. Nochtans is zorg- en welzijnssector één van de uitdagendste en meest innovatieve sectoren ter wereld.

Wat gedaan? Vertellen dat het een geweldige job is? Nee, Absoluut laat het de laatstejaars middelbaar beléven. Centraal element van de campagne: een escape room on tour bij meer dan 35 middelbare scholen in Vlaanderen. Zo’n 95 zesdejaars van het Sint-Eduardus in Merksem beten gisteren de spits af. In de escape room kropen ze in de huid van een spoedverpleegkundige en probeerden ze 40 minuten lang aan de hand van verborgen clues een geneesmiddel te ontwikkelen om een dodelijk virus te bestrijden. Extra stressfactor: Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen én Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer kwamen de eerste ontsnappingspogingen bewonderen.

Goed nieuws: missie geslaagd, de wereld is gered. Spel en realiteit ontmoetten elkaar dankzij een zorgambassadeur: aan de uitgang van de escape room vertelde een verpleegkundige over de straffe verhalen die hij dagelijks meemaakt.

In het kader van de ‘Ik ga ervoor’-campagne delen de acteurs van de nieuwe één-reeks ‘Gevoel voor tumor’ hun strafste zorgverhalen. En in mei volgt deel 2 van de campagne, met nóg meer straffe verhalen, dito filmpjes en radiospots.

Absoluut overtuigd? Dan leren we je graag kennen!