Dear Coca-Cola, all we want for Christmas is statiegeld

JOK_7778

‘Kom morgen naar de statie. Geld meebrengen voor ons avontuur.’ Die vreemde boodschap verscheen dit weekend op de kersttruck van Coca-Cola in Hasselt. Later bleek het om een stunt te gaan van communicatiebureau Absoluut, Limburg.net en De Statiegeldalliantie om de discussie rond statiegeld te openen. En daarin kan Coca-Cola een belangrijke rol spelen.

De Hasseltse kerstmarkt stond dit weekend op z’n kop. Op het Kolonel Dusartplein konden bezoekers een kerstboodschap op de bekende rode kersttruck van Coca-Cola laten verschijnen. Groot was de verbazing toen er plots vreemde boodschappen tevoorschijn kwamen, die allemaal op een of andere manier met zwerfvuil, blikjes en statiegeld te maken hadden.

Toen er ook nog een kerstman met een witte baard vol blikjes en schoolkinderen met kruiwagens vol plastic flesjes en blikjes toestroomden, wisten bezoekers al helemaal niet meer waar ze eerst moesten kijken. Meer dan geslaagd dus, de stunt van communicatiebureau Absoluut, afvalintercommunale Limburg.net en De Statiegeldalliantie. Allemaal om statiegeld onder de aandacht te brengen. En Coca-Cola te overtuigen om mee op de kar te springen.

Want maar liefst 40 % van al het zwerfvuil is blik of plastic. Onderzoek toont aan dat we met statiegeld jaarlijks 5.600 ton zwerfvuil en 25 miljoen euro kunnen besparen. In België is Coca-Cola een van de grootste producenten van blikjes en petflessen. Logisch dus dat de multinational een grote impact heeft op het al dan niet invoeren van statiegeld. En dat de actie van Limburg.net en De Statiegeldalliantie zich dit weekend naar Coca-Cola richtte. Mét resultaat, want ondertussen heeft Coca-Cola laten weten dat ze met Limburg.net en De Statiegeldalliantie rond de tafel willen zitten.

Communicatiebureau Absoluut zette deze PR-actie op touw. Daarnaast zorgde het Leuvense bureau voor een paginagrote advertentie in Het Belang van Limburg en flyers met meer uitleg voor de bezoekers van de kerstmarkt. Ook op social media werd een filmpje van de kersttruckhack gedeeld.

Absoluut overtuigd? Dan leren we je graag kennen!