Absoluut een gastvrij bordspel

IMG_3914

Onder moeilijke omstandigheden je land van herkomst verlaten. En van een nieuw land – en de culturele conventies die erbij horen – je thuis maken. Hoe doe je dat?
Fedasil (Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers) biedt hierbij ondersteuning via zijn culturele oriëntatiemissies (BELCO). Vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun thuisland en geselecteerd zijn voor een hervestiging in België, kunnen zich zo voorbereiden op hun leven in ons land. Speciaal daarvoor ontwikkelde Fedasil een educatief bordspel, een volgend hoofdstuk in de samenwerking tussen het agentschap en communicatiebureau Absoluut.

Voor vluchtelingen die zich in een derde land voorbereiden op een toekomst in België, voorziet Fedasil een trainingsprogramma. Komen daarin aan bod: thema’s als huisvesting, onderwijs, werkgelegenheid, gezin, gezondheid of budget. Het nieuwe bordspel laat toe alle verworven kennis nog eens te herhalen, zonder dat het saai of drammerig wordt.

De spelregels in België

Waarom sorteren Belgen afval? Kan je vanuit België familie of vrienden bezoeken in andere Europese landen? Kan je van kraantjeswater drinken in België? En is het nu waar of niet, dat je jaarlijks gratis naar de tandarts kan?

Elk klein team van ongeveer 5 personen heeft zijn eigen pion die vooruitschuift telkens een vraag juist werd beantwoord of een uitdaging tot een goed einde werd gebracht. De winnaar? Da’s het team dat er als eerste in slaagt de laatste tegel op het spelbord te bereiken. Hen heten we “welkom in België”!

Fedasil en Absoluut: opnieuw een stap vooruit

Het is niet de eerste keer dat Fedasil en Absoluut de handen in elkaar slaan. Vorig jaar voorzagen we BELCO van een verfrissende huisstijl. Die werd meteen doorgetrokken in een heldere gids die deelnemers van het BELCO-programma doorheen het integratieproces loodst. Ook wat betreft het ontwikkelen van educatief materiaal voor BELCO waren we niet aan ons proefstuk toe.

Opnieuw gingen we resoluut voor klare taal en ondubbelzinnige beeldvoering. We kozen voor laagdrempeligheid en nabijheid. Geen woordgrapjes of culturele kwinkslagen. We verwelkomen en informeren. Zo zetten we samen met Fedasil en onze doelgroep opnieuw een stap vooruit.

Absoluut overtuigd? Dan leren we je graag kennen!